Wat we doen

Onze bijdrage

De Green Protein Alliance startte in 2016. Het voedsellandschap is sindsdien sterk veranderd. De urgentie van een duurzaam voedselsysteem is niet meer weg te denken van de politieke agenda. Het aanbod plantaardige lekkernijen bij (online-) aanbieders is explosief gestegen. Grote voedselbedrijven lijven regelmatig succesvolle plantaardige veranderaars in. Media schrijven vrijwel dagelijks over urgentie van toekomstbestendig voedselpatroon. Marktvolgers zien grote verschuivingen in het aankoopgedrag van Nederlanders. Misschien hebben onze activiteiten hier een bijdrage aan geleverd. Een bloemlezing van belangrijke acties en momenten die onze vereniging kenmerken:

November 2023
Regio-pilot CHIEF viert succes
De unieke gebiedspilot CHIEF is feestelijk afgesloten. De GPA en Wageningen University & Research stimuleerden in gemeente Altena bewoners om vaker plantaardiger te eten. De gebiedspilot – het idee ontstond in 2018 tijdens een bijeenkomst van de GPA in Nieuwspoort - levert een mix van interventies die inwoners stimuleert meer plantaardig te consumeren.
November 2023
Oktober 2023
Eiweet goes Europe: The Protein Tracker
Tijdens het New Food Conference in Berlijn wordt The Protein Tracker aangekondigd: de internationale versie van de succesvolle Eiweet-methode. Voor de uitrol, ook naar een versie voor cateraars, gaan we samenwerken met onze partner ProVeg.
Oktober 2023
Juni 2023
Eiweet omarmd door NL Retail
In 2019 gestart, in 2022 verfijnd, in 2023 gebruikt door vrijwel alle Nederlandse retailers: Eiweet. De geharmoniseerde methode om verkoopverhouding plantaardig – dierlijk eiwit te meten, te monitoren én kansen voor verbetering te identificeren. In de Superlijst Groen 2023 zijn de resultaten voor het eerst verwerkt ter beoordeling van het criterium eiwittransitie.
Juni 2023
Mei 2023
#BeanMeal
Als natuurlijke verbinder met de retail en foodservice neemt de GPA haar verantwoordelijkheid voor het vormgeven van een nationale activatie om Nederlanders weer in de ban van de boon te krijgen. De activatie, #BeanMeal, gaat van start in februari 2024.
Mei 2023
Februari 2023
57 – 43!
Het RIVM meldt dat in 2020 de gemiddelde Nederlander liefst 20% minder vlees consumeerde dan rond 2008. De eiwitverhouding dierlijk : plantaardig verschoof van 60 – 40 naar 57 – 43 in 2020. Een mooie eerste stap naar ons 50 – 50 doel, een steun in de rug voor al onze leden en partners. Wat we doen werkt!
Februari 2023
Januari 2023
Samenwerking Eatertainment.nl
Het populaire receptenplatform Eatertainment.nl en de GPA bundelen hun krachten en helpen samen 7 miljoen Nederlanders - voor wie de dierlijke keuze nog de standaard keuze is - naar een meer plantaardig voedselpatroon. Het platform wordt tevens gebruikt als praktische testomgeving voor gedragsinterventies, gebruik makend van de uitkomsten van onze Zokanhetook interventies.
Januari 2023