Skip to content

Onze impact op de Eiwittransitie

"De eiwittransitie maakt dat plantaardig weer de norm wordt en overconsumptie van eiwitten wordt vermeden."

Hoe breng je een verschuiving in de verkoop van dierlijke naar plantaardige eiwitten in de praktijk tot stand? Om daar antwoord op te geven is in 2016 de Green Protein Alliance (GPA) opgericht. Een samenwerkingsverband van duurzame koplopers in de voedingsbranche. Met als gemeenschappelijk doel: de eiwittransitie realiseren  door middel van samenwerking met een diversiteit aan bedrijven en partners.

Samen met onze leden en partners heeft de GPA de eiwittransitie op de kaart gezet en de overheid gestimuleerd om doelen te stellen. Met succes, want voor 2030 heeft de overheid onze doelstelling van een aandeel plantaardige eiwitten van minimaal 50 procent overgenomen en hebben inmiddels vrijwel alle supermarkten en cateraars een concreet eiwittransitie-doel.

De urgentie van een duurzaam voedselsysteem is niet meer weg te denken van de politieke agenda en het aanbod plantaardige producten is explosief gestegen. Net als de GPA beseffen steeds meer partijen dat een gezonde eiwitbalans beter is voor de consument en de natuur. Maar wij gaan verder. Door voedselaanbieders te helpen aan inzichten in hun eiwitverhoudingen, concrete acties om consumenten te bewegen, door partijen aan elkaar te verbinden, én progressie te belonen, boeken wij resultaat. Met een nieuw gezamenlijk doel van een 60% plantaardige eiwitconsumptie in 2030.

Hier overzicht van belangrijke momenten en hoogtepunten die onze vereniging kenmerken:

De Green Protein Alliance bestaat ondertussen uit 21 leden en 26 partners. We richten onze  pijlen vanaf nu op 2030 en een consumptiepatroon waarvan 60% plantaardig is. Om onze leden en partners het beste te helpen brengen we onze activiteiten onder in drie pijlers: Monitoring, gedragsinterventies en woordvoerderschap.

2025

2024

Ook dit jaar hebben we de Nederlandse supermarkten geholpen met de Eiwit monitor en publiceren we de resultaten in de Eiweet-monitor 2024. Sinds dit jaar zetten we onze methodiek ook in voor foodservice en zijn we bezig met de engelstalige variant ‘Protein Tracker’ voor de internationale markt. In samenwerking met BlueCity helpen we Rotterdamse Chefs met het plantaardiger maken van hun menu onder de naam ‘Het nieuwe nassen – meer plantaardig op de borden.’ 

Als natuurlijke verbinder met de retail en foodservice neemt de GPA haar verantwoordelijkheid voor het vormgeven van een nationale activatie om Nederlanders weer in de ban van de boon te krijgen. De activatie, #BeanMeal, gaat van start in februari 2024. Samen met ProVeg Nederland publiceren we de eerste landelijke eiwitverhouding voor supermarkten. Het RIVM meldt dat in 2020 de gemiddelde Nederlander liefst 20% minder vlees consumeerde dan rond 2008. De eiwitverhouding dierlijk/plantaardig verschoof van 60/40 naar 57/43 in 2020. Het populaire receptenplatform Eatertainment.nl en de GPA bundelen hun krachten en helpen samen 7 miljoen Nederlanders – voor wie de dierlijke keuze nog de standaard keuze is – naar een meer plantaardig voedselpatroon. Ook de gebiedspilot CHIEF, mix van interventies die inwoners stimuleert meer plantaardig te eten, is een groot succes.

2023

2022

LNV Minister Staghouwer schaart zich achter de 50-50 eiwitambitie zoals in 2017 vastgelegd door de GPA. Een belangrijke mijlpaal voor het versnellen van de eiwittransitie. Vanuit een gemeenschappelijke ambitie komen we sneller bij ons doel. We kondigen ook aan de Eiweet-monitor  te gaan verfijnen, een monitoringstool om retail-specifieke targets te zetten, bijdragend aan de eiwittransitie. Hierbij bouwen we door op de publicatie van AH omtrent de ‘Eiwitverhouding plantaardig – dierlijk’ in haar assortiment.
De GPA telt ondertussen … leden. Het jaarlijks onderzoek van Wageningen-UR bevestigt wat de verkoopcijfers al signaleerden: de vleesconsumptie daalt. In het derde kwartaal van dit jaar daalden de supermarktverkopen in vlees en zuivel met respectievelijk 8.3% en 7.6%! De eiwitbalans is zich voorzichtig aan het herstellen, loon naar hard werken van vele plant protein pioneers! Dit jaar nemen we ook het initiatief voor de eerste universele methodiek om de eiwitverhouding te monitoren.

2021

2020

De GPA ondersteunt het Ministerie van LNV bij het vormgeven van de Nationale Eiwitstrategie (NES). Een belangrijke uitkomst: focus op een plantaardiger voedselpatroon/de consument is de sleutel om minder afhankelijk te worden van de import van plantaardig eiwit (gebruikt voor diervoeder). De resultaten van het eerste jaar #zokanhetook laten zien dat we meer dan 9 miljoen Nederlanders hebben bereikt en geholpen bij het (vaker) maken van een plantaardige keuze!
Samen met Stichting DOEN starten we het consumentenplatform #zokanhetook. Een platform om te inspireren op het gebied van lekker eten en drinken. Wij zijn partner van de eerste ‘Doe maar lekker vegetarisch’ actie van onze leden AH en Unilever, ondersteund door de Nationale Postcodeloterij. Ook schrijven we mee aan de studie van New Foresight ‘Van Spek naar Bonen’ over de 6 succesfactoren voor de Eiwittransitie. Dit jaar ontvangen we bovendien een Anbi-status voor onze inzet voor het publieke doel.

2019

2018

Een jaar dat vol staat van verschillende activiteiten. De eerste Week zonder Vlees, een initiatief van Isabel Boerdam en ondersteund door de GPA, is een groot succes. Onze leden zijn aanwezig op de Margriet Winterfair en de Huishoudbeurs waar meer dan 20.000 bezoekers kennis maken met plantaardig lekkers. Dit jaar verschenen er bovendien meer dan 70 nieuwe plantaardige producten op de markt en ondersteunden we met de GPA minimaal 45 ondernemers en honderden studenten.
In februari organiseren wij het eerste nationale Green Protein Event. Hier kijken we hoe Nederland als mondiaal koploper de eiwittransitie het beslissende zetje geeft en consument en ondernemer laat profiteren van plantaardige eiwitten. Staatssecretaris Martijn van Dam geeft het startsein voor de ambitie van 50% plantaardige eiwitten in 2025.

2017

2016

De officiële kick-off van de Green Protein Alliance in Den Haag. Samen met de eerste 13 leden lanceren wij het Green Protein Growth Plan met een gedeeld doel en strategie.