Onze impact op de Eiwittransitie
"De eiwittransitie maakt dat plantaardig weer de norm wordt en overconsumptie van eiwitten wordt vermeden."
Hoe breng je een verschuiving in de verkoop van dierlijke naar plantaardige eiwitten in de praktijk tot stand? Om daar antwoord op te geven is in 2016 de Green Protein Alliance (GPA) opgericht. Een samenwerkingsverband van duurzame koplopers in de voedingsbranche. Met als gemeenschappelijk doel: de eiwittransitie realiseren door middel van samenwerking met een diversiteit aan bedrijven en partners.
Samen met onze leden en partners heeft de GPA de eiwittransitie op de kaart gezet en de overheid gestimuleerd om doelen te stellen. Met succes, want voor 2030 heeft de overheid onze doelstelling van een aandeel plantaardige eiwitten van minimaal 50 procent overgenomen en hebben inmiddels vrijwel alle supermarkten en cateraars een concreet eiwittransitie-doel.


De urgentie van een duurzaam voedselsysteem is niet meer weg te denken van de politieke agenda en het aanbod plantaardige producten is explosief gestegen. Net als de GPA beseffen steeds meer partijen dat een gezonde eiwitbalans beter is voor de consument en de natuur. Maar wij gaan verder. Door voedselaanbieders te helpen aan inzichten in hun eiwitverhoudingen, concrete acties om consumenten te bewegen, door partijen aan elkaar te verbinden, én progressie te belonen, boeken wij resultaat. Met een nieuw gezamenlijk doel van een 60% plantaardige eiwitconsumptie in 2030.
Hier overzicht van belangrijke momenten en hoogtepunten die onze vereniging kenmerken:
De Green Protein Alliance bestaat ondertussen uit 21 leden en 26 partners. We richten onze pijlen vanaf nu op 2030 en een consumptiepatroon waarvan 60% plantaardig is. Om onze leden en partners het beste te helpen brengen we onze activiteiten onder in drie pijlers: Monitoring, gedragsinterventies en woordvoerderschap.
2025
2024
Ook dit jaar hebben we de Nederlandse supermarkten geholpen met de Eiwit monitor en publiceren we de resultaten in de Eiweet-monitor 2024. Sinds dit jaar zetten we onze methodiek ook in voor foodservice en zijn we bezig met de engelstalige variant ‘Protein Tracker’ voor de internationale markt. In samenwerking met BlueCity helpen we Rotterdamse Chefs met het plantaardiger maken van hun menu onder de naam ‘Het nieuwe nassen – meer plantaardig op de borden.’
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
De officiële kick-off van de Green Protein Alliance in Den Haag. Samen met de eerste 13 leden lanceren wij het Green Protein Growth Plan met een gedeeld doel en strategie.