Amsterdam, 1 juni 2019 – Met de slogan Zo kan het ook is vandaag de eerste landelijke campagne voor een plantaardiger voedingspatroon gelanceerd. Initiatiefnemer Green Protein Alliance laat met deze meerjarencampagne in tekst en beeld zien hoe het ook kan, door voor ieder dierlijk product of recept een plantaardige keuze voor te spiegelen. Nederlanders worden zo uitgedaagd om bewust na te denken over de keuze voor een dierlijk of plantaardig product.

Herstel van de balans is urgent

Volgens de laatste voedselconsumptiepeiling, halen Nederlanders 61% van hun eiwitten uit dierlijke producten en 39% uit plantaardige producten [bron]. Het herstel van deze balans naar minimaal 50/50 in ons menu is cruciaal voor een gezonde en duurzame toekomst voor mens en klimaat. Dit is een opvatting die ook recent is gedeeld door het Nederlands Planbureau voor de Leefomgeving. Zij onderschrijven het belang van duurzamere voeding door een verschuiving van dierlijke naar plantaardige producten[bron]. Ondanks dat we de goede kant op gaan, verschuift deze balans niet snel genoeg. De #zokanhetook campagne moet het herstel van deze balans versnellen.

Veranderen van gewoontegedrag

Het veranderen van een voedselpatroon is lastig, omdat het vaak gewoontegedrag is. Bovendien ontbreekt bij veel Nederlanders de kennis over hoe je dit het beste aan kan pakken. De #zokanhetook campagne speelt hierop in door concreet te laten zien welke plantaardige keuzes er gemaakt kunnen worden. Bijvoorbeeld door duidelijk zichtbaar te maken dat peulvruchten een goede keuze zijn voor een dagje geen vlees. Door het grote aanbod recepten op de website wordt er vervolgens een concreet handelingsperspectief geboden. Bovendien is de #zokanhetook campagne een breed gedragen initiatief door de leden van de GPA. Zij zullen allen de campagne gaan uitdragen met hun producten, promoties en in hun communicatiemiddelen om zo nog meer Nederlanders aan te zetten tot actie.

Nieuwe klassiekers op zokanhetook.
De #zokanhetook campagne maakt gebruik van opvallende beelden van populaire dierlijke producten, zoals een hamburger, frikandel, pak melk, gekookt ei en haring. Op deze beelden is te zien hoe hiervoor ook plantaardige keuzes gemaakt kunnen worden zoals kidney bonen, edamame boontjes, amandelen, champignons en wakamé zeewier.

Centraal in de campagne staat het platform Zokanhetook.nu en de bijbehorende social mediakanalen. Hier vindt men recepten, zoals de ‘nieuwe klassiekers’. Deze laten zien hoe je klassiekers zoals pasta bolognese omtovert in een plantaardig recept door slechts het gehakt door linzen te vervangen.

Op het platform is bovendien een uitgebreide plantaardige producten encyclopedie te vinden. Hierin kunnen consumenten voor al hun dierlijke producten de beschikbare plantaardige mogelijkheden vinden. Van paddenstoelenshoarma tot sojaslagroom, plantaardige yoghurt, linzengehakt en zeewierburgers.

Uniek samenwerkingsverband

De Green Protein Alliance (GPA) is initiatiefnemer van de #zokanhetook campagne. De GPA is een nationale, maatschappelijke beweging van publieke organisaties, overheden, grote en kleine producenten, supermarkten en onderwijsinstellingen.

De Green Protein Alliance heeft zichzelf als eerste doel gesteld de eiwitbalans in het Nederlands voedselpatroon te herstellen naar 50% plantaardige eiwitten in 2025. Voor deze campagne slaat de Green Protein Alliance de handen ineen met Green Food Lab, het food communicatiebureau dat bekend is van de Nationale Week Zonder Vlees. De campagne wordt gesteund door Stichting DOEN.

– – – EINDE BERICHT – – –

 

Meer informatie, beeld- of interviewaanvragen?
Neem contact op met:
Green Food Lab
Isabel Boerdam

isabel@greenfoodlab.nl
0646535363